Ajurvedska joga

Starodavna modrost ajurvede nam pomaga uskladiti naše delovanje z naravnimi cikli in tako doseči stanje ravnovesja. Glede na trenutne zunanje razmere, se bomo na vadbah ajurvedske joge s pomočjo asan in pranajam, približevali stanju notranjega ravnovesja.

V jeseni in prvi polovici zime bo poudarek na položajih, ki nas prizemljujejo, krepijo občutek stabilnosti in ravnotežja ter tako fokusirajo naš um, ki zaradi vetrovnega vremena lahko hitro postane nemiren in razpršen. Povezovali se bomo z elementom zemlje.

Pozna zima in pomlad prinašata kvaliteto teže, ki se pozna na našem telesu v obliki odvečnih kilogramov, na ravni našega uma pa kot brezvoljnost in zdolgočasenost. V tem času bo vadba bolj dinamična, z več ponovitvami. Na tak način bomo vključili element ognja – spodbujali bomo cirkulacijo, dobro ogreli telo in poskrbeli, da se odvečno maščobno tkivo ne bo kopičilo na našem telesu. S čistilnimi in ogrevalnimi pranajamami bomo kultivirali elementa prostor in zrak, ki prinašata občutek lahkotnosti.

Poleti bo vadba vključevala več zaklonov in zasukov, ki telo hladijo, saj delujejo na predel, kjer se odvečna vročina najprej nakopiči – jetra, vranica in tanko črevo. Hladilne pranajame bodo harmonizirale naš živčni sistem, povezovali pa se bomo z elementom vode. Znotraj položajev bomo iskali mehkobo in pretočnost. Bolj kot na izgled položajev, bomo svojo pozornost usmerjali na občutenje le-teh.

Težavnost vadbe je prilagojena skupini in je primerna tudi za začetnike.