Karma joga za varno hišo

11062b_482865fdd2424d17828b72e1e1db16f7f000.jpg

Četrtek, 28.3. ob 17h

Voditeljica: Maša Lašič

Nasilje - pojav, ki ne bi smel obstajati. A se zmeraj bolj širi, baha. Njegove lovke vejejo na psiho, na fizično telo, spolnost, družino, vrstnike, sodelavce, podrejene... Na žalost se skoraj vsi v neki življenjski točki znajdemo pod pritiskom, ki bi ga morali prepoznati kot nasilje in zbrati čimprej in čimveč poguma ter zapustiti okolje, ki nam jemlje vso vero v vase, dostojanstvo, samozavest in notranji mir.

Sama sem bila, v preteklosti, žrtev psihičnega nasilja in občutki so neopisljivi. Sama sem tudi nosila vzorce in škoda, ki je bila storjena je neopravičljiva. Dejstvo, da sem rekla STOP je bila življenjska prelomnica. Morala sem reči stop. ZASE. Ker se v prvi vrsti borim s svojim egom in vedenjem, ki je bilo neprimerno, ki sem ga opravičevala s tem, kaj so meni drugi naredili... in to sploh nima nikakršne veze! Jaz nisem drugi! Jaz si ne želim biti drugi! Želim mir, želim vedenje, ki me pomirja, osrečuje, navdaja z energijo in voljo do življenja, želim spoštovanje. Ker sem se sama začela spoštovati, ceniti, negovati svoje dobre lastnosti, sem to pripravljena predati soljudem.
Nasilje. Ne sprejmem ga vec v svoje življenje, ne iščem si več izgovorov za druge ljudi, da so imeli slabo življenje, slabe izkušnje...VSI SMO JIH IMELI. In točno tukaj se poti ločijo. Ali si pripravljen narediti nekaj zase, poiskati ljubezen do sebe in se pričeti ceniti? Ali si pripravljen stopiti iz okvirjev družbe (partnerstva, sluzbe, prijateljstva,) in oditi iz toksičnih razmerij? Si pripravljen stopiti iz cone udobja in zbrati pogum, da gremo PROČ... Res veliko je za povedati na to temo. In dajmo se pogovarjati o tem, s komerkoli, če nam je blizu, ali tudi ne.
Nikoli ne vemo kdaj se bomo znašli v takšni situaciji in ne bomo znali izstopiti iz začaranega kroga manipulacij. Pomagajmo.

Vadba bo namenjena odpuščanju in spuščanju vsega, kar nam več ne služi. Iz zime prehajamo v pomlad, še en opomnik, da nič ni večno. Vse ima trenutek ustvaritve in uničenja, ampak oboje je pomembno v naravi in v naših življenjih. Spoštovanje sprememb je ključnega pomena za naše globje razumevanje sebe. Tudi mi se moramo spremeniti in pustiti, da stvari odpadejo in se obnovijo in nam pomagajo pri nadaljnjem razvoju. Spuščanje nam da SVOBODO in svoboda je edini pogoj za srečo. Če ne spustimo iz našega srca jeze, anksioznosti, žalosti - ne moremo biti svobodni.

Namen je gibanje , potenje in dihanje skozi zasuke - razstrupljanje. Izločanje vsega, kar nam več ne služi, preko telesa, uma in duha.

Vadba je primerna za popolne začetnike.

PRIJAVE: info@jogavita.si

PREDSTAVITEV PROGRAMA VARNA HIŠA MARIBOR- POMOČ ŽENSKAM IN OTROKOM OB NASILJU V DRUŽINI

Varna hiša Maribor- pomoč ženskam in otrokom ob nasilju v družini, lahko v varno zavetje naenkrat sprejme 7 žensk in 13 otrok. Pomoč nudimo ženskam samim ali skupaj z otroci, žrtvam nasilja v družini. Nasilje je dogodek o katerem ima vsak svojo zgodbo, ker ga doživljamo različno, ker je povezan z negativnimi čustvi, neugodjem, strahom, sovraštvom, jezo, nemočjo, krivdo…Ker s čustvi izražamo naš odnos do sveta in tudi odnos do nas samih, je nasilje težko opisati z besedami. Ljudje smo pripravljeni čustva zavestno ali nezavedno prikriti, zakrivati ali celo nepriznavati – še zlasti, ko gre za nasilje. To potrjujejo tudi naše izkušnje s pridobivanjem dodatnih sredstev, saj imamo praktične izkušnje, da so donatorji bolj dovzetni za doniranje npr. mamicam in otrokom v socialni stiski, katere pa niso žrtve nasilja v družini.
Podatek, da smo v času od 1.1.2018 do 31.12.2018, nudili pomoč 154 ženskam in otrokom žrtvam nasilja v družini kaže na to, da je nasilje nad ženskami kljub ustanavljanju varnih prostorov še vedno pereč problem družbene realnosti in globoko zasidran v vsakodnevnem življenju.
Vendar, Varna hiša Maribor je hiša kot toliko drugih, pa vendar drugačna. Drugačna zato, ker v njej stanujejo samo ženske, ker v njej živi več otrok kot v običajnih hišah. Je prostor kjer ni nasilja, prostor, kjer je mogoče zaupati in povedati, tudi najbolj boleče izkušnje, prostor, kjer je bivanje z drugim lahko prijetno, prostor, kjer nihče nikogar ne ponižuje, prostor, kjer skupaj raziskujemo možnost za življenje brez strahu in nasilja.
Država in pristojne občine program pomoči ob nasilju v družini financirajo v deležu, ki zagotavlja pokritje stroškov v višini cca ¾ letnih potreb, zato smo prisiljeni iskati različne donatorje. V preteklosti smo bile deležne veliko pomoči različnih donatorjev, kateri so darovali konkretne izdelke, kot so oblačila, hrana, čistila, kozmetika… Prav tako različni donatorji prispevajo finančna sredstva za izvajanje našega programa, vendar se kljub razumevanju in pripravljenosti pomagati, srečujemo s pomanjkanjem finančnih sredstev za izvajanje socialno varstvenega programa Varna hiša- pomoč ob nasilju v družini. Predvsem zmanjka sredstev za investicije.

Naš cilj in delovanje je v smeri, da bi čim več ljudi zaživelo v odnosih brez nasilja in da bi otroci imeli možnost razvijati se v varnem in ljubečem okolju, v samostojne in odgovorne odrasle ljudi. Naše uporabnice učimo, da se osvobajanja iz kroga nasilja in »stati pokonci« učimo vse življenje, prav tako kakor se vse življenje učimo kako ljubiti, sanjati, razumeti in biti dobre same do sebe in do drugih.

Za vašo pomoč in razumevanje vam bomo iz srca hvaležni.

Anka Fingušt, vodja programa Varna hiša Maribor- pomoč ob nasilju v družini.