Veganske polnjene paprike

IMG_3846.jpg

Glavni sadež poletja je zame paradižnik. Okoli tega sem napletla celo zgodbo. Poletje nam pridiši s sadikami. Vrhunec poletja je tudi vrhunec paradižnika, ko več ne vemo kam z njim. Naenkrat pa je vse manj paradižnika in toplih dnevov.

Takrat me zagrabi nostalgija in me stisne pri srcu. Ne toliko zaradi tega rdečega sadeža, kot zaradi slovesa še enega poletja.

Tisto kuhanje, ki tako simbolizira dišeče, sočno in okusno poletje so polnjene paprike.

Pri nas doma smo ljubitelji sočnih jedi. Takšne so tudi te paprike. Ponovno na preprosti način.

Pri sestavinah ne omenjam količine. Delam po občutku. Ustvarjam. In zmeraj je premalo.

Sestavine:

  • paprika (raje imam manjše ali srednje velikosti),
  • sveži paradižnik,
  • čebula,
  • česen,
  • riž,
  • ajda,
  • pšenični drobljenec (bio trgovine),
  • peteršilj,
  • olivno olje,
  • začimbe (majaron, origano, bazilika, sol, kajenski poper, kurkuma).

Priprava:

Približno enako količino ajde in riža vsujem v isto posodo in skuham. Za cca. 12 manjših paprik, polovico skodelice vsake sestavine in podvojeno količino vode. Dodam sol.

Skuhan riž in ajdo pomešam s pšeničnim drobljencem in dodam začimbe. Tako nastane masa za polnjenje paprik. Pri »zapiranju« napolnjenih paprik si pomagam z zobotrebci.

V večji posodi na olivnem olju popražim čebulo in česen. Počasi na zmernem ognju. Nato dodam veliko paradižnika narezanega na koščke. Ko se paradižnik že nekoliko razkuha mu primešam peteršilj in ostale začimbe. V posodo zložim paprike in dolijem vodo.

Kuham cca 40 min.

Najboljše pa so šele naslednji dan.

Poletni dober tek!